Home Up Sitemap Contact Wij

Morvan


Morvan Omweg waard

 

[Under Construction]

MORVAN, granieten hart van Bourgondië

De Morvan is een berglandschap tot 902 m hoog. De Yonne en kleinere rivieren ontspringen er.
 Vanuit het uitzichtpunt 'Panorama du Calvaire', bij Château Chinon heeft u vanaf een hoogte van 600 meter een mooi uitzicht over dit natuurgebied.
Parc Naturel Régional du Morvan
Water is het hartenbloed ervan. Water voor de forellenvangst of om in te wildwaterkanoën, water voor de stuwen of water als transportmiddel voor boomstammen. Een voortreffelijk vakantiegebied voor actieve kampeerders.
 

Ligging
Het Parc Naturel Régional du Morvan ligt 200 km onder Parijs. Het heeft de formele status van een regionaal natuurpark sinds 1970. De oppervlakte bedraagt 173.000 hectares, verdeeld over 64 gemeentes in vier verschillende departementen. De Morvan zelf heeft een lengte van 70 km, NZ en een breedte van 55 km 0 W. Aan de bovenzijde wordt het afgesloten door
Avallon, bekende plaats langs de Autoroute du Soleil, aan de zuidzijde door Autun.
 

Landschap
Aan de noordzijde wordt het de Bas-Morvan genoemd. Het is er niet hoger dan 600 meter en het geheel levert een golvend landschap op met veel bossen, heuvels, singels, wallen en water. Het is een wat wonderlijk landschap, wat Iers als het ware. De zuidzijde, de zogenaamde Haut-Morvan, levert een totaal ander landschap op. Toppen van 800 tot 1000 meter van ruw graniet, uitgestrekte wouden, woeste rivieren, meren en een fantastische wildstand. De Morvan wordt wel het granieten hart van de Bourgogne genoemd.
 

Goed vakantiegebied
De combinatie van beide 'Morvan's  levert een voortreffelijk vakantiegebied op. In de eerste plaats voor liefhebbers van een doe-vakantie. Hoewel... door de centrale ligging in de Bourgogne wenken de gebieden aan de rand van het natuurpark voor leuke dagtochten. Tochten langs de kastelen van de Loire bijvoorbeeld. Of naar het
Beaune van de Bourgogne-wijn. Hele fraaie en oude steden als Avallon en Autun, gepekeld door de historie en gelouterd door de gastronomie. Maar één ding is zeker, wie niet van water houdt zal het er niet leuk vinden.

 

Het water van de Morvan
Overal in de Morvan is de stem van het water nabij. De forse regenval en de smeltende sneeuw van het voorjaar zorgen - samen met het granieten en dus ondoordringbare gebergte - voor kolkende beken en watervallen die overgaan in rivieren van naam. Zoals de Yonne, de Cure en de Cousin. Water dat wordt gebruikt voor stuwen bij de vijf verschillende meren. Of als transportmiddel voor de houtwinning door de gevelde boomstammen met de stroom te laten meevoeren. Water dat vooral voor vakantiegangers een niet aflatende vreugde is. Forellenvangst, wildwaterkanoën, zwemmen en zeilen, in rivieren en beken en op de meren.
 

Lac des Settons
De Morvan heeft een vijftal 'serieuze' meren. Van noord naar zuid zijn dat het Lac du Crescent, Lac St. Agnan, Lac des Settons, Lac de Chaumecon en Lac de Pannecière.
Het meest populaire meer is het  Lac des Settons dat, midden in het park ligt. Het ligt op bijna  600 meter hoogte en heeft een fraaie vorm met geprononceerde stranden en beboste oevers. De stranden zijn door hun glooiende karakter ideaal voor kinderen en het geheel is een ideaal vakantiegebied. Rond het meer liggen verschillende campings, restaurants en eethuisjes maar het geheel maakt nimmer een kermisachtige indruk. Er lopen verscheidene wandelpaden, randonnées, van 10 tot 30 km en het gedeelte langs de westoever maakt deel uit van de grote lange afstandswandelroute, de GR 13. Je kunt bij het meer paarden, boten, planken of fietsen huren. In Montsauche, in het centrum van de Morvan, is ook het centrale informatiepunt gevestigd: het Maison du Parc. Van de andere meren is het noordoostelijk gelegen Lac d'Agnan het meest aantrekkelijk.
 

Tochtjes
Verder zijn afzonderlijke tochtjes door de valleien van de Cure en van de Cousin zeer aan te bevelen. Vissers wanen zich er in het paradijs, maar ook daar heb je tegenwoordig een visakte nodig... bij het Syndicat d'lnitiative dus. Een volgende waterige component van de Morvan betreft het weer. Door de typische vorm en ligging, de Morvan is eigenlijk een granieten buit die als waterscheiding fungeert, wil het in de Morvan nogal eens regenen. Meer dan 100 dagen per jaar. In de maanden juni, juli en augustus is het meestal mooi weer.
 

Kamperen
Alleen in het Parc du Morvan zelf zijn zo'n twintig campings van verschillende soort en kwaliteit, plus nogal wat 'rurals', de groene boerencampings waar de VVV je de adressen van kan geven.
Het gebied is niet al te groot, je kunt met één camping als uitvalsbasis volstaan. Er is keuze genoeg: midden in het park, vanwege de overweldigende natuur, of juist aan de rand van het park, vanwege de vele culturele uitstapmogelijkheden.
 

Bij Avallon
De 'toegangspoort' van de Morvan, in het noorden,  ligt een goede gemeente camping, de Municipal Sous-Rou-che, aan de zuidkant van de stad. Er is 2,5 ha. ruimte, er zijn ruime plaatsen met veel schaduw en behoorlijk comfort. De bewegwijzering naar het kamp is goed en de beheerder vriendelijk. In het midden van het park, bij het Lac des Settonfvonden wij de Camping/Caravanning I'Hermitage de Che- vigny een goede stek. Direct aan GR-13, aan het meer en rondritpaden. Flinke plaatsen, een kampwinkel en een klein restaurant geven de camping een verzorgde indruk.
 

Bij Arnay-1e-Duc
Aan de zuidzijde van het park, vind je de voortreffelijke camping Municipal de Fouché. Ook hier tref je ruime plekken, alleen moetje wat ver lopen voor het sanitair. En... op een steenworp van de gouden wijngaarden van Bourgogne. Een voordeel van Arnay-1e-Duc is dat het aan de zuidkant ligt. Dat levert vaak ook wat heter weer op.
 

 

Verstuur email naar s.mulders@wanadoo.nl met vragen en opmerkingen over deze webite.
Laats gewijzigd op: 03/16/07