Home Up Sitemap Contact Wij

Omweg waard


Morvan Omweg waard

 

[Under Construction]

Een vakantie of een omweg waard    
 

Château-Chinon
Is de geboorteplaats van de voormalige president Mitterand. Hier staat in het Septennat-museum de collectie staatscadeaus uitgestald, die Mitterand tijdens zijn ambtstermijnen heeft ontvangen.
 

Wijnhuizen
Een bezoek aan één van de vele wijnhuizen die Bourgondië rijk is en waar u wijn kunt proeven en kopen. U vindt dievooral aan de route 'La Côte', een toeristische route die tussen de wijngaarden door van Dijon naar Beaune loopt. Dit is de regio van de Grand Cru's.
Kasteel van Ancy-le-Franc
Eén van de mooiste Renaissancistische kastelen van de Bourgogne.
 

Mont Beuvray
Vanaf het uitzichtpunt heeft u een fantastisch uitzicht over de groene heuvels van de Morvan en de stad Autun.
 

St. Maguerite.
Bekijk de prachtig versierde tombes, glas-in-lood ramen en de kapel van de heilige.
 

Archéodrome
Ten zuiden van Beaune. Dit museum vertelt de geschiedenis van Bourgondië.
 

Fontenay
Is een 12e eeuwse cisterciënzer klooster. Sereen gebouw met een nogal sobere inrichting.
 

Het klooster St. Gildard van Nevers.
In een kristallen kist ligt hier het opgebaarde lichaam van Bernadette Soubirous, het herdersmeisje aan wie de heilige maagd Maria enkele malen in een grot bij Lourdes verscheen.
 

Abdijen/ kloosters
Van Cluny, Vézelay, Cîteaux en Tournus. Deze religieuze monumenten vormen ieder op hun eigen wijze een schakel in de rijke religieuze geschiedenis van deze regio.
 

Het Château de Cormatin.
Prachtig 17e eeuws kasteel. Vooral het 'Cabinet de Ste Cécile', een blauw met goud gedecoreerd vertrek in Barokstijl is een bezoekje waard.
Bron: Fransverkeersbureau

Arnay-le-Duc   

Oud stadje op een voorgebergte in het departement Côte-d'Or. Opvallend is de kerk van Saint Laurent uit de 15de en 16de eeuw. Het renaissancecassentenplafond is opmerkelijk. Achter het hoogkoor staat de toren van de Motte-Forte.  NW ligt het natuurpark de Morvan.
 Saulieu   

Gastronomische pleisterplaats in het departement Côte-d'Or. In de basiliek ziet u Romaanse kapitelen.Bezoek ook het museum François Pompon met werken van de bekende dierenschilder. Gallo-Romeinse grafzuilen ziet u in het midden van het kerkhof van de kerk Saint-Saturnin.
 

Semur-en Auxois
Schilderachtige oude stad in het departement Côte-d'Or. Ligt op een steil voorgebergte. In de Tour de l'Orle d'Or is een etnografisch en archeologisch museum. De kerk Notre-Dame is een voorbeeld van Bourgondische gotiek.
 

Chalon-sur-Saône

Ligt  in het departement Saône-et-Loire, aan de Saône.
De stad is vanwege de geografische ligging reeds sinds de oudheid een belangrijk handels-, transport- en administratief centrum.
De stad herbergt nog verscheidene overblijfselen uit haar geschiedenis: naast een groot aantal 16de- en 17de-eeuwse huizen zijn er de voormalige St.-Vicentkathedraal, de St.-Pierrekerk en de tour du Doyenné. Het musée Denon heeft een collectie schilderijen en archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd.
Chalon is het oude Cabillonum dat ten tijde van de Gallische oorlogen een belangrijk steunpunt was voor de troepen van Caesar.
 

Clamecy    
Ligt in het departement Nièvre. U zult genieten van een wandeling door de schilderachtige straten met huizen uit de 15de en 16de eeuw. De kerk Saint -Martin heeft een mooie gotische gevel.
 

Charité-sur-Loire 
La Charité-sur-Loire ligt in het departement Nièvre, op de rechteroever van de Loire.
Romaanse basiliek Notre-Dame heeft een 12de-eeuwse Tour Ste-Croix en enkele resten van een in de 8ste eeuw gesticht en sinds de 11de eeuw bij Cluny aangesloten klooster.

Avallon    
Avallon ligt in het departement Yonne. Regionaal museum bevat volkskunst, Galloromeinse vondsten, munten en penningen en  19de- en 20ste-eeuwse schilderkunst. De romaanse kerk Saint-Lazare is  een driebeukige vroegere kanunnikenkerk en heeft fraai gebeeldhouwde portalen. Er zijn diverse huizen uit de 15de tot 18de eeuw. Tour de l’Horloge is uit de 15de eeuw. Verder zijn er resten van de oude vestingwerken.
 

Chablis    
Chablis wordt ook wel de "Gouden Poort van Bourgondië" genoemd. Ligt ten zuiden van de abdij van Pontigny. Hier liggen de wijngaarden van de Chablis- wijnen, gemaakt van de chardonnay druif. De kalkrijke streek levert een droge, frisse witte wijn, die prima past bij visgerechten. De monniken van Pontigny introduceerden hier in de middeleeuwen de druiven cultuur. 
Via de brug over de Serein komt men in Chablis. Op place du Marche zijn wijnproeflokalen. Via een straatje komt men bij de St. Martin, een kerk uit de 12e eeuw. Het Romaanse portaal aan de zuidzijde valt direct op. Op de deuren bevinden zich veel hoefijzers, ex-voto's van pelgrims. Ten zuiden van de St. Martin ligt een promenade met mooi uitzicht op de Serein.
 
 

Chalon Sur Saône    
Chalon is het oude Cabillonum dat ten tijde van de Gallische oorlogen een belangrijk steunpunt was voor de troepen van Caesar.
Chalon-sur-Saône ligt in het departement Saône-et-Loire, aan de Saône. De stad is vanwege de gunstige geografische ligging reeds sinds de oudheid een belangrijk  centrum. Het huidige Chalon is nu een belangrijk verkeersknooppunt  en agrarisch handelscentrum.
De stad bezit  een groot aantal 16de- en 17de-eeuwse huizen. Bezienswaardig zijn: de voormalige St.-Vicentkathedraal, de St.-Pierrekerk en de tour du Doyenné. Het musée Denon heeft een collectie schilderijen en archeologische opgravingen uit  de Romeinse tijd.
Het fotomuseum is gevestigd in het 18e eeuwse Hôtel des Messageries aan de oever van de Saône. In 1816 werd hier door Joseph Nicéphore Niepce de fotografie uitgevonden. In het museum is een rijke collectie foto's en fototoestellen te zien, waaronder het  oudste fotoapparaat ter wereld.
 

 

Verstuur email naar s.mulders@wanadoo.nl met vragen en opmerkingen over deze webite.
Laats gewijzigd op: 03/16/07